Održan okrugli stol "Oblici potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju"

Centar za ruralni razvoj CERURA HR u okviru provedbe projekta 'Ruke pomoći u Cetinskoj krajini' u utorak, 12. lipnja u Alkarskim dvorima održao je okrugli stol na temu 'Oblici potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju'. Na okruglom stolu je predstavnica Centra za socijalnu skrb Sinj Tanja Radan predstavila zakonske propise koji reguliraju socijalne usluge, mjere i programe namijenjene sprječavanju, prepoznavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji te poboljšanju kvalitete njihovog života u zajednici. Prezentirala je socijalne usluge po Zakonu o socijalnoj skrbi u koje spadaju: prva socijalna usluga (informiranje, prepoznavanje i početna procjena potreba), savjetovanje i pomaganje, pomoć u kući, psihosocijalna podrška, rana intervencija, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja (integracija), boravak, smještaj, obiteljska medijacija i organizirano stanovanje. Luciana Matković ispred patronažne službe iznijela je svoja iskustva u radu pružajući zdrastvenu njegu u kući za starije i nemoćne. Istaknula je kako usluge zdravstvene njege u kući uključuju sve postupke opće i specijalne zdravstvene njege bolesnika koje je medicinska sestra ovlaštena provoditi samostalno a po preporuci izabranog liječnika kao što su mjerenje i registracija vitalnih funkcija, kontrola razine šećera u krvi, primjena lokalne i peroralne terapije, zbrinjavanje rana, pomoć i edukacija obitelji kod obavljanja osobne higijene, kupanje bolesnika i slično.

Predstavnik obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe Libertas, Matko Kasalo, predstavio je usluge koje dom pruža poput 24-satne skrbi i nadzora, kompletnog provođenja zdravstvene njege, planiranje liječenja, provođenje terapije od KBC-obiteljskog liječnika, fizijatra, stalni kontakt sa ostalim službama i obitelji te je s prisutnima podijelo svoja iskustva u radu. Miško Kerekeš u ime Gradskog društva Crvenog križa Sinj predstavio je aktivnosti skrbi i brige o posebno ugroženim kategorijama stanovništva te humanitarne ciljeve i zadaće na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te zaštitu ljudskih prava za koje se Crveni križ u svom radu zalaže.

Potom je predstavnica Udruge za civilno društvo i kvalitetu življenja Srma Snježanka Jadrijević predstavila aktivnosti i usluge za starije koje je udruga provodila u prethodnim godinama poput volontiranja kroz Lokalni volonterski centar Sinj, humanitarne akcije prikupljanja i podjele odjeće i obuće, pomoći u kući za starije osobe, pravno savjetovalište te kreativne radionice. Istaknula je kako udruga radi na osnaživanju civilnog društva, aktivnom uključivanju građana, boljom kvalitetom življenja građana, poboljšanju zdravlju i zaštiti ranjivih skupina. Također predstavila je projekt 'Treća dob – u sridu!' kojem je cilj prevencija siromaštva i socijalne isključenosti starijih osoba pomaganjem starijim osobama u kućanstvu, psihološkim savjetovalištem, kreativnim radionicama, volontiranjem na raznim akcijama za društvenu uključenost i uključivanje u aktivnost lokalnih udruga.

Za kraj okruglog stola, predstavnik Centra za ruralni razvoj CERURA HR, Stipe Efendić, predstavio je program zapošljavanja žena iz projekta 'Ruke pomoći u Cetinskoj krajini' objasnivši prisutnima što će žene iz projekta konkretno raditi poput pružanja pomoći korisnicima u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pružanje podrške kroz razgovore, dostava lijekova, plaćanje računa i prijevoz liječniku te je ovom prigodom najavio i početak kampanje prema krajnjim korisnicima projekta.

Zajednička poruka okruglog stola je da starije osobe trebaju imati kvalitetan i dostojanstven život, uključiti se u aktivnosti zajednice, izbjeći segregaciju i dostojanstveno živjeti do kraja života u poznatom okruženju. Kako bi to ostvarili potrebna je sinergija javnih ustanova, JLS-a, udruga, obitelji i drugih dionika.

Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Caritasa, Udruge umirovljenika Sinja te predstavnici lokalnih vlasti i zainteresirani građani.

24.07.2020

Održana Završna konferencija o projektu "Ruke pomoći u Cetinskoj krajini"

U petak, 24. srpnja 2020.g. u 09:30 sati u Muzeju Cetinske krajine održana je Završna konferencija o projektu ‘Ruke pomoći u Cetinskoj krajini’. Na konferenciji su se predstavili ciljevi projekta, ciljane skupine, elementi projekta, dosadašnje projektne aktivnosti te...

23.07.2020

Završna konferencija o projektu "Ruke pomoći u Cetinskoj krajini"

U petak, 24. srpnja 2020.g. u 09:30 sati u Muzeju Cetinske krajine održava se Završna konferencija o projektu 'Ruke pomoći u Cetinskoj krajini'.

17.07.2020

Održana 17. radionica "Analiza rada zaposlenica" u sklopu projekta "Ruke pomoći u Cet…

U četvrtak, 16. srpnja 2020., u sklopu projekta 'Ruke pomoći u Cetinskoj krajini' u prostorijama braniteljske socijalno-radne zadruge DALMATIA RURALIS održana je posljednja radionica 'Analiza rada zaposlenica'.

Partneri
NA PROJEKTU:

Pružite i vi svoje ruke i uključite se još danas